top of page
  • Writer's pictureKatedra za e-poslovanje

Gostujoče predavanje: Podatkovno skladišče v SAP u (g. Jan Breznar, Cetis d.d.)


V mesecu aprilu je na študiju e-poslovanja v okviru predmeta Uvajanje celovitih informacijskih rešitev (UN) predaval g. Jan Breznar (SAP Business Warehouse Specialist) iz podjetja Cetis d.d. Veseli nas, da je g. Breznar na študiju e-poslovanja sodeloval kot strokovnjak iz prakse, saj je diplomant in magistrant študija e-poslovanja na EPF.

G. Breznar je v svojem predavanju najprej predstavil podjetje Cetis in različne proizvodne programe, ki jih tržijo. V nadaljevanju je pojasnil ožje področje svojega dela in osnovne pojme ter značilnosti podatkovne baze in podatkovnega skladišča v podjetju. Podrobneje je opisal zgodovino podatkovnih skladišč v SAP okolju, ki so na voljo od leta 1997.

Sledil je podrobnejši opis korakov dela v SAP BW, ki vključujejo ekstrakcijo, pripravo, transformacijo, nalaganje, pripravo poročil in analiz, ter načrtovanje in napredno analitiko. V nadaljevanju je pojasnil tudi proces modeliranja podatkov in na kakšen način se ustvarja in spreminja SAP BW objekte, kot so infoobjekti (značilnosti, kazalniki, časovne značilnosti, enote, tehnične značilnosti), infoponudniki in drugi.

Ob koncu je še predstavil nekaj orodij, ki jih v podjetju pri svojem delu uporablja, in sicer BEx Query Designer, SAP Lumira Designer in SAP BI/BOBJ. Delo na področju podatkovnih skladišč terja dobro poznavanje dela s podatki in razumevanje osnovnih značilnosti podatkovnih baz, ter specialnih orodij.


Povežite se z nami preko: Facebook, Instagram, Twitter in LinkedIn ali obiščite spletno mesto Katedre za e-poslovanje.Lep pozdrav,

Katedra za e-poslovanje

Commentaires


bottom of page