Katedra za e-poslovanje

May 24, 20231 min

Obisk in predavanje v podjetju Arhides

V ponedeljek, 22. maja so podiplomski študenti usmeritve Management informatike in e-poslovanja obiskali podjetje Arhides, kjer so imeli tudi predavanja in možnost ogleda njihovega podatkovnega centra. Predavanje je potekalo v okviru predmeta Management informatike (mag) in ga je izvedel direktor podjetja, univ. dipl. inž. Borut Šosterič.

G. Šosterič je študentom najprej predstavil njihovo delovno okolje ter nekatere dejavnosti s katerimi se zaposleni v podjetju Arhides ukvarjajo in to so: izgradnja podatkovnih centrov, svetovanje pri načrtovanju in postavitvi komunikacijskih omrežij, vizualizacijo strežniške infrastrukture, varnostne rešitve, varnostno kopiranje in arhiviranje, svetovanje na področju optimalne izbire vrste gostovanja, imajo pa tudi izobraževalni center. Del centra predstavlja izpitni center Pearson VUE, kjer se lahko opravljajo izpiti in pridobijo mednarodno priznani certifikati.

Skozi predavanje je g. Šosterič študentom pojasnil kaj je podatkovni center, katere storitve vsako dnevno uporabljamo iz podatkovnih centrov, ter katere vrste podatkovnih centrov poznamo. Pri tem je podrobno predstavil tudi kaj je pomembno pri načrtovanju lokacije podatkovnega centra in kako poteka nadzor okolja v podatkovnem centru (primerna temperatura, električno napajanje ...). Na koncu pa je sledil še primer primerne umestitve IT infrastrukture v podjetjih in ogled podatkovnega centra v njihovem podjetju.

G. Šosteriču se iskreno zahvaljujemo za njegov čas in izvedeno predavanje v njihovem podjetju.

Povežite se z nami preko: Facebook, Instagram in LinkedIn ali obiščite spletno mesto Katedre za e-poslovanje.

Lep pozdrav,
 
Katedra za e-poslovanje

    470
    2