top of page

Certifikati

Certifikati študentom predstavljajo pomembno obogatitev življenjepisa in so velikokrat ključni dejavnik pri postopku izbire kadrovCertifikati so potrdila o usposobljenosti uporabe IT pripomočkov in potrjujejo zmožnost uporabe in veščin. Certifikati so pomembni, tudi, če svojo karierno pot gradite v tujini. Certifikati, ki jih je mogoče pridobiti na usmeritvah e-poslovanja so večinoma mednarodni, kar je zagotovilo, da veljajo po vsem svetu in so enakovredni certifikatom, pridobljenim kjerkoli drugje.

Certifikati omogočajo lažji začetek strokovne kariere!

Matrika_certifikati2020.png

Microsoft Office Specialist (MOS)

MOS

EPF je v letu 2007 postal uradni Microsoftov izpitni center (Microsoft Certified Exam Provider), v okviru katerega je mogoče pridobiti uradne mednarodno priznane certifikate iz pripomočkov Microsoft Office.

 

Kaj je MOS?

Microsoft Office Specialist certificiranje je mednarodno priznano preverjanje znanja, ki predstavlja pomembno obogatitev življenjepisa. Za kateri koli pozitivno opravljen izpit iz spodaj naštetih kandidat pridobi certifikat in s tem potrjuje poznavanje posameznega pripomočka. Za pridobitev naziva Microsoft Office Specialist (MOS) je potrebno opraviti sledeče izpite:

 • Microsoft Office Word (osnovni),          

 • Microsoft Office Excel (osnovni),           

 • Microsoft Office PowerPoint,         

 • Microsoft Office Access,   

 • Microsoft Office Outlook.

 

Več o MOS certifikatih najdete na spletni strani Microsoft-a ali
na spletni strani Microsoftovega izpitnega centra na EPF.

 

 

Zakaj postati MOS?

Poznavanje pripomočkov iz paketa Microsoft Office kot potrebna veščina pri zaposlovanju se nahaja na 3. mestu od skupno 20 najpomembnejših veščin v sedmih državah (raziskava IDC).

MOS Success Story študentke e-poslovanja
MS_center_gumb.png
ikona študenta
ikona 8 od 10
ikona 91%
ikona 2 mesto
medalja_3_mos_edited.jpg
ikona 86%
certificate.png

Simona Žekš, diplomantka študijske smeri Elektronsko poslovanje na EPF, je zaposlena kot projektni manager v podjetju Kreativne ideje. "Samo diploma ne zadošča več pri iskanju zaposlitve ... precej so mi pomagali MOS certifikati, saj s pridobitvijo dokazujejo znanje pripomočkov Microsoft Office ter kažejo na voljo do dela in ambicioznost."

Osem od desetih HR vodij preverja certifikate kandidatov za delo (CompTIA, Employer Perceptions of IT Training and Certification, January 2011).

91 % zaposlovalcev ima pridobljene certifikate za enega od kriterijev za zaposlitev (Microsoft, Microsoft Certification Program Satisfaction Study, April 2012).

V naboru 20 spretnosti, ki se pričakujejo pri višje plačanih delovnih mestih, je edina omenjena programska oprema Microsoft Office, in sicer na 2. mestu (IDC, ZDA).

Poznavanje pripomočkov iz paketa Microsoft Office kot potrebna veščina pri zaposlovanju se nahaja na 3. mestu od skupno 20 najpomembnejših veščin v sedmih državah (raziskava IDC, Maj 2016).

86 % zaposlovalcev je izjavilo, da so IT certifikati visoka ali srednje visoka prioriteta med postopkom izbiranja novih kadrov (CompTIA, Employer Perceptions of IT Training and Certification, January 2011).

Raziskave potrjujejo da ima kar 93 % kadrovnikov težave pri iskanju kandidatov s pravimi veščinami za delovno mesto. Mednarodno priznani certifikati, ki zagotavljajo, da ima kandidat vsa potrebna znanja so jim v veliko pomoč, prav tako pa pomagajo kandidatu, da izstopi iz kopice enakih življenjepisov (Digitalmarketinginstitut.com, 2019).

Please reload

Kaj je MOS Associate in MOS Expert?

* velja za pripomočke iz paketa Microsoft Office 2019 in Office 365

Naziv MOS Associate predstavlja osnovno raven znanja več pripomočkov. V kolikor opravite enega od štirih razpoložljivih izpitov, pridobite naziv Microsoft Office Specialist. Če opravite katere koli tri od štirih razpoložljivih strokovnih izpitov, pridobite naziv Microsoft Office Specialist Associate in si prisluži dodatno potrdilo za uspešno opravljen certifikat. Izbirate lahko med pripomočki Word, Excel, PowerPoint in Outlook.  

 

Naziv MOS Expert dokazuje napredna znanja za višjo raven certificiranja. V kolikor opravite katera koli dva od treh razpoložljivih strokovnih izpitov, pridobite naziv Microsoft Office Specialist Expert in dosežete najvišje možno potrdilo v programu Microsoft Office Specialist. Da bi si pridobili ta prestižni naziv, morate opraviti dva od treh sledečih izpitov: Word Expert, Excel Expert, Access Expert.

 

Za prenos in ogled brošure klikni »tukaj«.

MOS2019_nazivi.JPG
MOS_story.png

Kaj je MOS, MOS Expert in MOS Master?

* velja za pripomočke iz paketa Microsoft Office 2016

Naziv MOS predstavlja osnovno raven znanja pripomočkov.  Tako je možno MOS naziv pridobiti za pripomočke Word, Excel, PowerPoint, Outlook in Access.

 

Naziv MOS Expert potrjuje napredna znanja za pripomočka Word in Excel. Naziv pridobite za tisti pripomoček, ki ste ga opravili.

 

Naziv MOS Master dokazuje napredno znanje več Microsoft Office pripomočkov. Da bi si pridobili ta prestižni naziv, morate opraviti sledeče izpite: Word Expert, Excel Expert, PowerPoint in enega od dveh izbirnih: Access ali Outlook.

MOS 2016 seznam certifikatov in nazivov

Kako potekajo izpiti?

 • Za pridobitev certifikata je potreben nakup voucherja ter prijava in pisanje izpita v EPF Microsoftovem izpitnem centru,

 • izpiti so v angleškem jeziku,

 • opravljajo se v obliki reševanja naloge na računalniku,

 • lahko opravljate izpite za Office 365, Office 2019 in Office 2016,

 • število vprašanj: med 25 in 46 (odvisno od izpita),

 • vrsta vprašanj: rešujete naloge, ki se nanašajo na en projekt,

 • izpit traja 50 minut,

 • za pozitivno opravljen izpit je potrebno imeti 70% pravilnih odgovorov.

MS_center_gumb.png
mos_2019.png
MOS introduction.png

Mednarodno podjetje Certiport, ki za Microsoft organizira Microsoft Office Specialist (MOS) certificiranja, je objavilo uspešen primer Ekonomsko-poslovne fakultete (EPF) z naslovom »Slovenian University Prepares Graduates for International Job Market with Microsoft Office Skills«.

MOS in E-poslovanje na EPF študija primera

Potrebna znanja za pridobitev MOS certifikatov si študentje pridobijo na vajah smernih predmetov.

Matrica MOS certifikatov po predmetih na študij e-polovanja

V sodelovanju z našimi partnerji omogočamo študentom, da v pooblaščenih 
Microsoft-ovih izpitnih centrih opravijo tudi druge mednarodne Microsoft-ove certifikate.

število pridobljenih MOS cetifikatov na študiju e-pslovanja

Microsoft Dynamics Student Certificate (MDSC)

MDSC

Mednarodno združenje Microsoft Dynamics Academic Alliance (DynAA) je v študijskem letu 2013/14 začelo s programom Microsoft Dynamics Student Certificate Program (MDSCP). Namen programa je povečati prepoznavnost Microsoft Dynamics izdelkov v izobraževalnem procesu in tako omogočiti študentom možnost uporabe programskih rešitev pri več predmetih. Certifikat Microsoft Dynamics Student Certificates (MDSC) si lahko pridobijo študentje tistih fakultet, katerih fakultete so članice združenja Microsoft Dynamics Academic Alliance in izpolnjujejo določene kriterije. Naša fakulteta je že od leta 2007 članica Microsoft Dynamics Academic Alliance in sicer smo uvrščeni v skupino  elitnih fakultet (med 10% najboljših fakultet). Dve leti nazaj, ko je združenje predstavilo program MDSCP, smo se prijavili v ta program in bili sprejeti med tiste fakultete, ki lahko svojim študentom omogočijo pridobitev certifikata MDSC.  Certifikat lahko pridobijo tisti študenti, ki so v svojem študijskem procesu imeli vsaj za 4 ECTS točke vsebin, ki so povezane z rešitvami Microsoft Dynamics.

Microsoft je leta 2016 v okviru tega programa podelil 590 certifikatov študentom izbranih študijskih programov Univerz po svetu, med katere sta uvrščeni tudi usmeritvi Elektronsko poslovanje (bu) in Management informatike in e-poslovanja  na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Med temi 590 študenti je kar 40 študentov usmeritve E-poslovanje na dodiplomskem in usmeritve Management informatike in e-poslovanja na podiplomskem študiju.  Do danes je združenje DynAA našim študentom podelilo že preko 200 certifikatov

Microsoft Dynamics Academic Alliance
Microsoft Dynamics Student Certifikat

Pridobitev certifikata je brezplačna, saj ga študenti pridobijo na osnovi enega izmed opravljenih predmetov:

Število podeljenih MDSC certifikatov na študiju e-poslovanja
Študija primera študentke e-poslovanja in MS Dynamics Academic Alliance

Korporacija Microsoft  je objavila zgodbo o zaposljivosti naših študentov na primeru Natalije Nabernik (prej Vinšek), magistrantke podiplomskega študija usmeritve Management informatike in e-poslovanja, ki se je zaposlila kot svetovalka za rešitev MS Dynamics NAV v podjetju BE-terna d.o.o.(Adacta) (sedaj v podjetju Business Solutions d.o.o.).

Poznavanje rešitev Microsoft Dynamics NAV

PoznavanjeNAV

Družina rešitev Microsoft Dynamics (NAV, AX, GP in SP) spada med vodilne rešitve ERP globalno in tudi v Sloveniji. V Evropi in Sloveniji se tržita rešitvi Microsoft Dynamics NAV in Microsoft Dynamics AX. Pri predmetu Celovite informacijske rešitve (2. letnik, bu) se študentje spoznajo z zadnjo različico rešitve Microsoft Dynamics NAV. Skozi rešitev Microsoft Dynamics NAV spoznajo osnovne poslovne procese v organizacijah tudi v živo, v računalniški učilnici. Microsoftov partner, podjetje BE-terna d.o.o. (Adacta se je pripojila v BE-terno v letu 2019), omogoča našim študentom uporabo lokalizirane zadnje različice rešitve, ki gosti na strežniku podjetja Comtron.

Študentje tako spoznajo delovno okolje rešitve Microsoft Dynamics NAV in osnovno prilagajanje delovnega okolja ter skozi poslovne procese tudi glavne module rešitve Microsoft Dynamics NAV: 

 • nabava

 • proizvodnja

 • prodaja

 • trženje

 • servis

 • viri

 • projekti

Infografik MS Dynamics NAV
Microsoft Dynamics NAV certifikat poznvanje rešitve

Podjetje Microsoft Slovenija je prepoznalo praktična znanja naših študentov in zato ekskluzivno za študentje tega predmeta izdaja potrdilo Poznavanje rešitve Microsoft Dynamics NAV.  Študentje lahko potrdilo pridobijo tako, da uspešno opravijo 70 % ali več nalog na dodatnem preverjanju znanja v računalniški učilnici.

Število podeljnih certifikatov o poznavanju MS Dynamics NAV rešitev na študiju e-poslovanja

Korporacija Microsoft je v okviru Microsoft Dynamics Academic Alliance objavila mednarodno študijo primera o usmeritvi e-poslovanje, kjer izpostavlja pomen partnerske mreže, ki jo sestavlja Microsoft, njegovi partnerji, stranke in fakulteta. Prav tako poudarjajo pomen certificiranja za lažjo in hitrejšo zaposljivost diplomantov.

Študija primera o študijju e-poslovanja in učenju rešitev MS Dynamics

Poznavanje rešitev Microsoft Dynamics CRM

PoznavanjeCRM

V zadnjih nekaj letih podjetja vse pogosteje uvajajo rešitve za upravljanje odnosov s strankami (angl. Customer Relationship Management; CRM), zato je na trgu delovne sile izrazito pomanjkanje strokovnjakov s področja uvajanja tovrstnih rešitev. Prav tako primanjkuje zaposlenih z znanji uporabe rešitev CRM. Med vodilnimi rešitvami CRM se tako globalno kot v Sloveniji pojavlja tudi rešitev Microsoft Dynamics CRM. V okviru združenja Microsoft Dynamics Alliance lahko študentje brezplačno uporabljajo rešitev Microsoft Dynamics CRM Online.

Pri predmetu E-rešitve za management odnosov s strankami (3. letnik, bu) se študentje spoznajo z zadnjo različico rešitve Microsoft Dynamics CRM Online. Skozi rešitev Microsoft Dynamics CRM spoznajo osnovne poslovne procese upravljanja odnosov s strankami v organizacijah tudi v praksi. Študentje tako spoznajo delovno okolje rešitve Microsoft Dynamics CRM Online, osnovno prilagajanje delovnega okolja ter skozi poslovne procese glavne module rešitve Microsoft Dynamics CRM Online: 

 • marketing

 • prodaja

 • storitve

Infografika CRM rešitve
Microsoft Dynamics CRM certifikat o poznavanju rešitve

Podjetje Microsoft Slovenija je prepoznalo praktična znanja naših študentov in zato ekskluzivno za študentje tega predmeta izdaja potrdilo Poznavanje rešitve Microsoft Dynamics CRM.  Študentje lahko potrdilo pridobijo tako, da uspešno opravijo 70 % ali več nalog na dodatnem preverjanju znanja v računalniški učilnici.

število podeljenih certifikatov poznavanja rešitve MS Dynamics CRM

Podjetje Microsoft je v svoji zbirki uspešnih primerov iz prakse objavilo uspešen primer uvedbe rešitve Microsoft Dynamics CRM na Ekonomsko-poslovni fakulteti (EPF) z naslovom »Using Microsoft Dynamics CRM as Student Relationship Management (SRM) Solution«. Pri uvedbi rešitve so sodelovali študentje usmeritev E-poslovanja.

Študija primera o uvajanju MS Dynamics CRM na EPF

Poznavanje rešitve SAP ERP

PoznavanjeSAP

Podjetje SAP ima s svojo ERP rešitvijo SAP ERP največji tržni delež na področju rešitev ERP tako globalno kot v Sloveniji. Univerza v Mariboru je članica združenja SAP University Alliances in na podlagi tega članstva je tudi Ekonomsko-poslovna fakulteta upravičena do uporabe rešitev SAP v pedagoške namene. Naši študentje se pri predmetu Uvajanje celovitih informacijskih rešitev (2. letnik, bu) spoznajo z zadnjo različico rešitve SAP ERP. Skozi rešitev SAP ERP spoznajo osnovne poslovne procese v organizacijah tudi v praksi.

Študentje tako spoznajo delovno okolje rešitve SAP ERP in osnovno prilagajanje delovnega okolja ter skozi poslovne procese tudi glavne module rešitve SAP ERP: 

 • nabavni proces (modula MM in FI)

 • proizvodni proces (modula PP in MM)

 • prodajni proces (module SD, MM in FI)

 • osnovne procese v financah in kontrolingu (modula FI in CO)

 • osnovne procese upravljanja človeškega kapitala (modul HCM)

Infografika SAP ERP moduli
SAP ERP certifikat o poznavanju rešitve

Podjetje SAP Slovenija je prepoznalo pomen praktičnih znanj naših študentov, zato na osnovi opravljenega predmeta Uvajanje celovitih informacijskih rešitev študentje lahko pridobijo potrdilo SAP Introduction Training in the GBI Model Company (Poznavanje rešitve SAP ERP).  Študentje lahko potrdilo pridobijo tako, da opravijo vse obveznosti predmeta vsaj z oceno 8 (predavanja in praktične vaje).

Število podeljenih certifikatov o poznavanju SAP ERP rešitve na študiju e-poslovanja

Mednarodni certifikat SAP TERP 10

TERP10

SAP TERP 10 je mednarodno priznani certifikat, ki služi kot dokazilo o dobrem poznavanju rešitve SAP ERP. V okviru pedagoškega procesa študentje osvojijo cca. 80% znanj, ki so predpisani za opravljanje uradnega certificiranja. Certificiranje se izvaja na uradnih pooblaščenih izpitnih centrih SAP.

 

Več o vsebini certifikata si lahko preberete tukaj.

Mednarodni certifikat SAP TERP 10

OpenSAP certifikati

OpenSAP

OpenSAP je inovativna platforma za učenje po principu MOOC (Massive Open Online Courses), ki se je v zadnjih letih zelo uveljavila tudi na poslovnem področju. Platforma omogoča fleksibilno učenje na inovativen način preko gamifikacije in omogoča tudi povezovanje z drugimi tečajniki, kakor tudi s SAP strokovnjaki za posamezna poslovna področja.

OpenSAP tečaji so brezplačni in potekajo v angleškem jeziku. Seznam razpoložljivih tečajev se vseskozi spreminja in je dosegljjiv tukaj.

All Videos

All Videos

Watch Now
Vzorec SAP ERP rešitve

Študenje imajo prost dostop do platforme OpenSAP in lahko opravijo poljubno število certifikatov iz različnih tematik. Vsako leto se za opravljanje certifikatov OpenSAP odloča vedno več študentov, saj so tovrstna dodatna znanja dobrodošla pri prijavljanju na zaposlitvene oglase v podjetjih, ki uporabljajo SAP poslovne informacijske rešitve.

Število podeljenih OpenSAP certifikatov na študiju e-poslovanja

Salesforce značke opravljenih modulov Trailhead

Trailhead

Salesforce za namene izobraževanja uporabnikov njihovih oblačnih rešitev omogoča brezplačen dostop do platforme za učenje preko spleta Trailhead. Vsebine so organizirane v posamezne module, ki so lahko vsebinsko povezani v t.i. trail-e in trailmix-e. Učenje preko Trailhead modulov je zabavno in atraktivno s pravo kombinacijo teoretičnih vsebin in praktičnih primerov. Ob koncu vsakega modula je na voljo kratko preverjanje znanja, za katerega ob pravilnih odgovorih prejmejo uporabniki značke, ki potrjujejo opravljene vsebine. Značke lahko nato uporabijo za promocijo tako, da jih vključijo v svoj uporabniški profil in jih delijo preko družbenih omrežij. 

Infografika Salesforce trailhead

Trailhead moduli so brezplačni in potekajo v angleškem jeziku. Seznam razpoložljivih tečajev se vseskozi spreminja in je dosegljiv tukaj.

Ikone Salesforce trailhead
Število pdeljnih Salesforce Trailhead značk

Potrdila o poznavanju posameznih pripomočkov​

PotrdilaMS

Univerza v Mariboru in v okviru le-te tudi EPF je članica združenja Microsoft Imagine Academy. V okviru članstva imajo sodelavci katedre za e-poslovanje dostop do uradnih izobraževalnih gradiv za Microsoftove pripomočke, ki vključujejo priročnike, e-learning tečaje ipd. Prav tako EPF izdaja potrdila o opravljenih izobraževanjih in o doseženem nivoju znanja študentov. Študentje se pri smernih predmetih usmeritev e-poslovanja (bu, bm) spoznajo z različnimi Microsoftovimi pripomočki.

Microsoft Imagine Academy
potrdilo Microsoft Imagine Academy

Tako študentom pri posameznih predmetih, kjer so zelo uspešno (preko 70 % pravilno opravljenih nalog) opravili preverjanje v računalniški učilnici, izdamo potrdila za:

Število podeljenih certifikatov o poznavanju Microsoft pripomočkov na študiju e-poslovanja

Hubspot certifikati

Hubspot

HubSpot Akademija

Katedra za e-poslovanje je v letu 2020 postala članica Hubspot Akademije (HubSpot Academy), ki je vodilna akademija na področju brezplačnih spletnih usposabljanj in certificiranj za CRM pripomočke, spletna orodja, orodja digitalnega marketinga, itd. HubSpot je pripomogel že več kot 200.000+ strokovnjakom po celem svetu, da so s pomočjo HubSpot Akademije in opravljenih certifikatov napredovali v svoji karieri.

Kaj HubSpot Akademija omogoča?

 • brezplačno usposabljanje in dostop do učnih vsebin (Learning paths), razdeljenih na krajše teme (Lessons) in vsebinske sklope (Courses).

 • brezplačen dostop do programske opreme - informacijskih rešitev CRM (customer relationship management), ki zajema module Marketinga, Prodaje in Servisa, ter rešitev CMS (content management system) za upravljanje spletnega mesta.

HubSpot_Akademija.jpg
Hubspot_vec.jpg
Hubspot_puscica.png
bottom of page