top of page
  • Writer's pictureIrena Šišovska Klančnik

Bodi boljši, kot si bil včeraj - intervju s Saro Črešnik, prejemnico Rektorjeve nagrade za leto 2019


Sara Črešnik, študentka usmeritve Management informatike in elektronskega poslovanja (MIEP) na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru je prejemnica Rektorjeve nagrade za leto 2019. Trenutno je zaposlena v podjetju Magna Steyr d.o.o. na delovnem mestu finančni kontrolor. Njeno vodilo skozi življenje je: »Bodi boljši, kot si bil včeraj«. Pravi, da je veliko k temu pripomoglo tudi veselje do vsebine, ki jo je študirala. Njeno mnenje je, da se investicija v znanje najbolj obrestuje. Z nami je govorila o tem od kje navdih za študij poslovne ekonomije, zakaj se je odločila za študij na usmeritvi E-poslovanje in kasneje na usmeritvi MIEP, kakšni so njeni cilji v prihodnosti ter kaj bi svetovala svojim kolegom, študentom Ekonomsko-poslovne fakultete. Celotni intervju si lahko preberete v nadaljevanju, vzel vam bo 4 minute.

 

1. Študirate na Ekonomsko – poslovni fakulteti v Mariboru – od kje navdih za študij poslovne ekonomije? Ste o izbiri poklica razmišljali že v srednji šoli? Sara: Obiskovala sem II. gimnazijo v Mariboru, ki v 3. in 4. letniku omogoča izbiro predmeta Ekonomija kot predmet na maturi, za kar sem se odločila tudi sama. Tako sem se pobližje spoznala z ekonomijo in njeno vsebino. Tako sem se po zaključeni srednji šoli sicer najprej vpisala na drugo fakulteto, kjer sem pa hitro ugotovila, da mi področje študija ni pisano na kožo. Ta odločitev se mi je v tistem trenutku zdela popolnoma napačna, a je bila v bistvu tudi dobra. V tistem »prostem« študijskem letu, sem dejansko spoznala, na katerem področju želim graditi in nekoč delovati. Tako se je začela moja pot na Ekonomsko-poslovni fakulteti.


2. Ste prejemnica Rektorjeve nagrade za najboljši uspeh študentov v generaciji 2019 – čemu pripisujete ta izjemen dosežek, kaj je tisto, kar vas je skozi študij motiviralo?

Sara: Če sem čisto iskrena, me je ta nagrada izjemno pozitivno presenetila in je resnično nisem pričakovala. Moje vodilo skozi samo življenje je: »Bodi boljši, kot si bil včeraj«. Veliko je k temu pripomoglo tudi veselje do vsebine, ki sem jo študirala. Sem mnenja, da se investicija v znanje najbolj obrestuje. Vedno je nekaj, česar ne znaš in ne veš, ravno zato pa si lahko vedno boljši. Prav tako sem želela od študija pridobiti čim več; ne samo znanja, ampak tudi izkušenj.


Bistvenega pomena je to, da študentje izkoristijo vse, kar ponuja fakulteta; vsako dodatno izobraževanje, predavanje, certifikate in tečaje, saj je vse to kasneje težje dosegljivo in seveda dosti dražje.

3. Ste študentka podiplomskega študija smeri Management informatike in e-poslovanja na Ekonomsko – poslovni fakulteti v Mariboru – Lahko v nekaj stavkih opišete, kaj vas je privedlo do tega, da ste se odločili ravno za to študijsko smer? S čim vas je prepričala?

Sara: Za smer sem se odločila brez kakršnih koli pomislekov. Kar me je pritegnilo, je to, da usmeritev ponuja ogromno praktičnega znanja, hkrati pa je ena izmed bolj aktualnih usmeritev, ki gre v korak s časom. Ni samo študiranje suhoparnih vsebin iz diapozitivov, ki so nespremenjeni že leta. Všeč mi je bilo, da je bil velik poudarek na vajah, kjer si pridobival praktične izkušnje, saj si spoznaval programe, njihovo delovanje, uporabnost in podobno. Prav tako je bilo veliko gostujočih predavateljev, ki so takrat bili potencialni delodajalci.


4. Trenutno ste zaposleni v podjetju Magna Steyr d.o.o. – Menite, da ste z znanjem, ki ste ga pridobili tekom študija konkurirali pred ostalimi kandidati in si tako povečali možnost za zaposlitev v podjetju?

Sara: Z gotovostjo lahko trdim, da je znanje, ki sem ga pridobila tekom študija velika prednost. Res je, da je naša generacija računalniško pismena in nam delo z računalnikom ni tuje. Kar pa ne pomeni, da vsak dejansko zna uporabljati računalniška orodja, ki so potrebna za poslovanje. Večina delodajalcev išče kader, ki pozna osnovne programe, kot so Office 365, Excel, Word ter ERP sistem, v katerem delajo. Bodisi SAP ali kateri drugi. Tukaj pa imamo študentje usmeritve MIEP in EP veliko prednost. Na usmeritvi se seznanimo s programi, razumemo njihovo delovanje, ozadje ter dejansko delamo v njih. Menim, da je to velika prednost.

5. Lahko izpostavite vsaj 3 stvari, ki so vam bile na smeri MIEP še posebej všeč, uporabne oz. poučne?

Sara: Mednarodni projekti, gostujoči predavatelji ter vaje v programih, v katerih sam doma ne moreš vaditi, nimaš dostopa ali jih sploh ne poznaš – ter seveda certifikati.


6. Menite, da je študijski program usmeritve MIEP, ki jo trenutno obiskujete, primerljiv tudi s študijem v tujini?

Sara: Seveda. Tudi sama sem bila na izmenjavi in sicer na dodiplomskem študiju v Pragi. Iz mojih izkušenj, ki sem jih dobila, lahko rečem, da je naš študij veliko obsežnejši in nam ponuja ogromno. Tudi kvaliteta vsebine je višja, prav tako imamo bolj razgiban študijski program.

7. Kje se vidite čez 5 let? Kakšni so vaši cilji?

Sara: Težko rečem, kje se vidim čez 5 let, saj človek neprestano raste in tisto, kar si v tem trenutku želiš, morda čez eno leto ni več najbolj idealno oz. aktualno. Menim, da se moreš v danem trenutku potruditi maksimalno, vedno izkoristiti vsako priložnost, trdo delati ter se še naprej izobraževati. Samo tako lahko rasteš.

8. Kakšno prihodnost napovedujete vašemu izbranemu (sanjskemu) poklicu?

Sara: Menim, da bo poklic ekonomista vedno prisoten, in sicer v najrazličnejših panogah. Čedalje bolj se tudi podjetja zavedajo, da bodo brez ekonomsko brezhibno podkovanega kadra na trgu zelo težko konkurenčni. Prav tako se elektronsko poslovanje izkaže tudi kot uporabniku bolj prijazno, čemur smo lahko priča tudi v trenutnih okoliščinah, kjer smo zaradi razhajanja virusa zelo omejeni.

9. Pa še za konec – kaj bi kot zelo uspešna študentka in dobitnica Rektorjeve nagrade svetovali vašim kolegom, študentom Ekonomsko-poslovne fakultete?

Sara: Bistvenega pomena je to, da študentje izkoristijo vse, kar ponuja fakulteta; vsako dodatno izobraževanje, predavanje, certifikate in tečaje, saj je vse to kasneje težje dosegljivo in seveda dosti dražje – poleg tega pa naj sodelujejo pri raznolikih projektih, lastno vrednost pa si naj gradijo tudi s prostovoljnim delom. Študij je v osnovi namenjen temu, da pridobiš čim več znanja in praktičnosti, da boš tako čim bolj pripravljen na samostojno delo.

2,007 views0 comments

Comentarios


bottom of page