top of page

Microsoft Ignite 2021: Oblak, virtualna resničnost in Microsoft Mesh? Modne muhe ali prihodnost?

Microsoft Ignite je ena večjih Microsoft-ovih tehnoloških konferenc, kjer podjetje vsako leto predstavi novosti in trende. Letos je konferenca potekala 2. - 4. marca preko spleta.


V nadaljevanju si lahko preberete povzetek uvodnega "keynote" predavanja direktorja Microsoft-a, Satye Nadele, ki ga je pripravil študent e-poslovanja Anej Šarlah v okviru smernega projekta študija e-poslovanja. Celotno predavanje in še nekatera druga, so na voljo za ogled preko Youtube-a.

Konference in seminarji so posebni dogodki, kjer v razponu parih dni podjetja razkrijejo svoje novosti in inovacije množicam krvoločnih novinarjev in oboževalcev. To so kraji, kjer se tehnološki napredek praznuje kot praznični dan.

Leto 2020 je s pandemijo Covid prineslo nove izzive, tudi na področju informatike – in Microsoft se je hitro izkazal kot eden izmed večjih igralcev pri zagotavljanju tekočega delovanja podjetij in drugih ustanov. Kako prenesti več pisarniških aktivnosti v domače okolje, kako ohraniti sodelovanje z sodelavci na daljavo, kako priskrbeti dostop do baze podatkov… Microsoft je za razliko od drugih podjetji imel eno večjo prednost – že več let je pripravljal prav te storitve. Microsoftova spletna pisarna katero poganjata OneDrive in SharePoint, pisarniška orodja kot so MS Word in MS Excel katera ne delujeta le v tekoči povezavi z dokumenti v oblaku, temveč imata popolnoma funkcionalne različice tako v brskalniku, kot na vseh pametnih napravah… Storitve kot so MS Teams so potrebovale le malo prilagoditve na zahteve modernega dela (in šolanja) na daljavo… Medtem, ko so konkurenti ustvarjali poslovne rešitve, je Microsoft že leta gradil funkcionalnost svojega oblaka ter promoviral prenos poslovanja prav nanj, tudi z storitvami, kot so Dynamics 365.


Vendar naš informacijski velikan ni nasičen, saj išče nove priložnosti za nadaljnjo rast in razvoj. Keynote letošnjega leta ni bil namenjen predstavljanju novosti v obstoječih rešitvah, temveč novih področij v katera podjetje vstopa. Tisti, ki prvi dobi vlogo vodilnega igralca v danes neobstoječi panogi bo dobil nepredstavljiv vpliv na nadaljnji razvoj in implementacijo novega izdelka ali storitve – morda celo čarobno besedo, ki se glasi »monopol«.

Mešana resničnost, prihodnost ali modna muha?

Microsoft je brez dvoma večino predstavitve letos posvetil virtualni resničnosti in navidezni resničnosti. Preden nadaljujemo moramo razjasniti razliko med tema dvema izredno pomembnima izrazoma:

Virtualna resničnost vsebuje uporabo očal, ki popolnoma prekrijejo vidno polja uporabnika. Z uporabo dveh zaslonov in leč, uporabnik lahko naravno gleda v računalniško generirano okolje z 3D učinkom. Virtualna resničnost lahko sledi premiku uporabnikovih rok z uporabo ročnih enot, katere vsebujejo vrsto sledilcev premikanja. Nekateri modeli celo potrebujejo namestitev senzorjev v sobo uporabnika kar omogoča natančno sledenje uporabnikovega telesa. Vodilni proizvajalci očal za virtualno resničnost so HTC, Oculus, Samsung…

Mešana resničnost tudi vsebuje set na glavi uporabnika, vendar namesto očal katerih cilj je, da prekrijejo vidno polje uporabnika, ti vsebujejo več leč katere se spustijo pred uporabnikovo vidno polje, podobno kot zaščitna očala. Te leče služijo kot prozorni zasloni. Z uporabo kamer naprava glede na pozicijo v okolju ter predmete v njem, v vidno polje uporabnika postavi zaslone, okna, 3D modele predmetov… Vse to je postavljeno »v resničnem svetu«. Microsoft je ta trenutek eden izmed vodilnih ponudnikov z svojim naglavnim setom HoloLens 2. Polno predstavitev izdelka HoloLens 2 najdete na njihovi spletni strani.

Obračanje pričakovanj na glavo

Najverjetneje si lahko predstavljate na kakšen način bi Microsoft izvedel tovrstno predstavitev. Morda bi predavatelj stal pred zaslonom (ali zelenim platnom) kjer bi predstavljal primere uporabe virtualne resničnosti. Oziroma, predstavitev bi potekala v resničnem svetu ter govorila o virtualnem. (Upam, da vas moja specifična izbira besed ne zmede preveč, ta je potrebna za razumevanje tistega, kar sledi.) Vendar je Microsoft storil prav obratno – predstavitev so izvedli popolnoma v virtualnem okolju, v katerega so se lahko vključili gledalci sami, ter skupaj opazovali predvajan video posnetek.

Ob vstopu na spletni portal konference Microsoft Ignite 2021 se srečamo z velikim predvajalnikom za raznovrstne video vsebine, katere služijo kot glavni del konference. Vendar nas tokrat konferenca vodi na portal namizne aplikacije AltspaceVR (katere razvijalci so v lasti Microsofta), v kateri se konferenca odvija virtualno.

Tudi sam sem se podal v virtualni svet, četudi je bil moj pogled omejen na domači 2D ekran. Obiskovalci so se pridružili v okolje, ki je izgledalo podobno jami z okni za katerimi se skriva akvarij. Po vstopni točki najdemo tunel, ki nas popelje v veliko dvorano z štirimi vrstami »tribun« (v tem primeru, stojišč) kamor se lahko uporabniki postavijo z svojimi liki. Jaz sem se odločil, da bom stal na stopnicah ter raje opazoval množico likov, katerih roke so se nerodno premikale v trudu, da bi obvladovali dokaj nenavadno nadzorno shemi (za katero lahko omenim, da se ni najbolje obnesla ob uporabi na namizju.

Svetloba je usahnila in na odru se je prikazal video posnetek, identičen tistemu katerega so obiskovalci opazovali na spletnem brskalniku. Dvorana, ki je izgledala kot kamnita jama se je v trenutku spremenila v podvodni svet. Barve morja, sonca in mehurčkov so v trenutku spremenile oder na sredini katerega se pojavi izrezana figura govorca. Okoli njega se pojavijo flote rib katere gledalci prikličejo z uporabo navideznih gumbov, po zraku priplavajo morski psi…

Ob pogledu na spletni brskalnik vidim ne le govorca, temveč celotni 3D prostor Altspace VR, vključno z občinstvom, ki opazuje ta virtualni oder. Takrat me je dojelo, da to ni predstavitev v resničnem svetu na kateri se govori o virtualni resničnosti – to je predstavitev izvedena popolnoma v virtualnem svetu, katerega ljudje od zunaj opazujejo. In prav mi 3D možički, ki stojimo na tribunah smo občinstvo v prvi vrsti, vsi preostali nas opazujejo, kot bi sedeli doma pred TV ekrani. Vendar je vredno omeniti, da se sam nisem znašel pred kamero. Po dobrem pogledu sem zlahka opazil, da je občinstvo prikazano v spletnem brskalniku popolnoma drugačno, kot tisto katero je tisti trenutek sedelo na tribunah in v zrak spuščalo bistveno manj »smeškotov« kot na posnetku. Microsoft se je igral varno, in je raje predstavil lažno občinstvo, ki se je obnašalo precej bolj navdušeno kot v resnici (kar je najverjetneje pametna poteza, saj se posledično rešimo mnogih nepredvidljivosti, ki pridejo z javnim občinstvom ter istočasno prikažemo svojo rešitev v boljši luči).

Oder se ponovno spremeni, morsko okolje izgine in spet vidimo kamnite stene jame. Predstavitev se nadaljuje z pregledi novih funkcij, naznanitvijo storitve Microsoft Mesh ter zaključi z obiskom filmske legende – Jamesa Camerona.

Microsoft Mesh – Inovacija in dvomi

Vse, kar smo do sedaj opisali v tem članku je služilo le kot uvod v novo rešitev imenovano Microsoft Mesh. Gre za rešitev, ki združuje osebe iz virtualne resničnosti z »resnično resničnostjo«.

V praktičnem primeru: Naš oblikovalec izdelka se postavi v odprt prostor na sredini katerega je miza. Na glavo si nadene HoloLens 2 (Microsoftov lasten set za mešano resničnost). V drugih poslovnih enotah njegovi sodelavci storijo isto. Povezava se vzpostavi in pred oblikovalcem se (v njegovem, resničnem okolju) pojavijo 3D avatarji (vzeti iz programa Altspace VR), vključno z premikajočimi se rokami. Pred to, novo nastalo virtualno povezano ekipo, se pojavijo 3D modeli izdelka katerega skupaj opazujejo, okoli njega po zraku vlečejo črte in pišejo opombe… Microsoft Mesh si želi povezati sodelavce z pomočjo mešane resničnosti, ter omogočiti sodelovanje na daljavo.

Ogled predmeta v 3D, ustvarjanje zapiskov, gledanje drug drugega med delom… Preden nadaljujemo je vredno omeniti, da je vse to že mogoče z sedanjimi orodji. Ekipa se poveže preko rešitve MS Teams (kjer člani ekipe komunicirajo glasovno, ali pa po želji vklopijo video kamere)., istočasno gleda 3D predmet naložen v oblak ter dela opombe ali na predmetu samemu, ali v deljenem dokumentu.

Za uporabo mešane resničnosti pa nas čaka postopek priprave praznega in primerno velikega prostora, VR/AR opreme in po potrebi primerno zmogljivega računalnika, učenja zaposlenih, ter sam čas katerega zaposleni porabijo za vzpostavitev povezave in najverjetneje funkcionalno omejeno delovno okolje… Posledično je čar katerega porabimo za izvedbo naloge daljši (in dražji) kot enostavno delo preko računalnika. Samo sestankovanje v virtualnem svetu zveni lepo, dokler se ne spomnimo, da potrebujemo določen nepodprt program, funkcijo pregledovanja in sprotnega urejanja dokumentov… Da ne omenimo strošek, trud in zapravljen čas porabljen za pripravo virtualnega sestanka – katerega so podjetja pred kratkim uspešno preselila »na daljavo«.

Spustimo se v drug primer katerega smo dobili: S setom HoloLens 2 lahko olajšamo delo v industriji. HoloLens ima v sebi naložen 3D model proizvodnih strojev ter postopkov vzdrževanja in servisiranja. Ko zaposlena oseba začne postopek vzdrževanja se v resničnem svetu prikažejo puščice ter vodila za uporabo stroja, vendarje priprava tovrstnega sistema bistveno težja kot zveni.

Najprej potrebujemo osebo, ki celoten stroj z vsemi komponenti (še posebej tistimi izdelanimi po meri) prenese v 3D okolje, pripravi postopek, ki se prikazuje uporabniku, po potrebi tudi pripravi način z katerim bo naglavni set prepoznal lokacijo stroja in uporabnika, povrh pa tudi izobraževanje vzdrževalca, da istočasno popravi stroj in uporablja HoloLens…

Kmalu vidimo, da bi mnogi potencialni uporabniki najverjetneje spoznali, da se uporaba tovrstne tehnologije ne splača. Ves porabljen trud ter čas iz strani zaposlenih preprosti ni vreden vseh težav in preglavic, ki se lahko pojavijo z uvajanjem in uporabo.

Zakaj bi Microsoft porabil celotno uvodno predstavitev o mešani resničnosti na mednarodni konferenci, pred množico polno informatikov lačnih informacij o storitvah, kot so Azure, Dynamics in MS Office?

Kdor prvi pride, prvi melje – in postavi industrijski standard

Predstavljajte si, da sedite za mizo. Pred vami so prtički. Kateri prtiček bi vzeli? Tistega na Vaši levi? Ali tistega na Vaši desni? … Pravilen odgovor je, da to odloči tista oseba, ki prva vzame svoj prtiček. – Hirohiko Araki

Lahko sklepamo, da ima Microsoft dva razloga za tako močno promocijo svojih storitev in opreme za mešano resničnost.

Microsoft pozna prednost tistega, ki na določen trg prispe prvi ter si zagotovi močen položaj. Četudi je na voljo več urejevalnikov besedila, je Microsoft Word eden izmed najstarejših, njegova uporaba je razširjena po celem svetu. Če si bo Microsoft izmislil novo pravilo za oblikovanje dokumentov, bodo vsi urejevalniki besedila temu sledili, vendar ne bodo popolnoma identični. Posledično, je najlažja rešitev za mnoga podjetja, da tudi sama uporabijo Word (ali Excel…). Če YouTube (ki je največja storitev za pretočne video vsebine) spremeni format v katerem se posnetki nalagajo, se bodo na to prilagodili vsi proizvajalci pametnih telefonov in kamer…

Microsoft se dobro zaveda nevarnosti, da tuje pridobi položaj vodilnega ponudnika rešitev za mešano resničnost. Prav zato se trudi vzpostaviti kot večji ponudnik rešitev in opreme pred vsemi drugimi konkurenti – četudi se kratkoročno splača ali ne. Seveda se z veseljem pohvalijo z dejstvom, da je 50% Fortune 500 podjetij kupilo Microsoftov HoloLens 2.

Istočasno se večja globalna podjetja bojijo, da bi njihova konkurenca to novo tehnologijo vpeljala hitreje kot sami, ter posledično dobila konkurenčno prednost na trgu. Lahko bi rekli, da ne glede na dejansko uporabnost mešane resničnosti strah zaostajanja za trendi spodbuja podjetja v vlaganje v razvoj rešitev za to tehnologijo, bolj kot dejanske prednosti mešane resničnosti.

Prav zaradi tega podjetja izredno rada prikazujejo uporabo virtualne ali mešane resničnosti v svojem vsakodnevnem poslovanju – podjetje izgleda tehnološko napredno v očeh strank in vlagateljev.

Zaključek

Seveda ne moremo zanikati »potenciala« te tehnologije. Mešana resničnost je osnovna komponenta mnogih popularnih del znanstvene fantastike, in v popolnem scenariju predstavlja naslednji korak v informatizaciji vsakodnevnega človekovega življenja. Vendar je ta prihodnost še vedno karseda oddaljena.

Microsoft ni prvo podjetje, z tovrstno tehnologijo. Morda se spomnimo na Google in njihov prototip imenovan Google Glass. Gre za isti princip, vendar imajo ta očala le manjše stekelce v zgornjem desnem delu vidnega polja in prikazujejo samo informacije.

Čez 10 ali celo 20 let, bo ta članek popolnoma zastarel. Prepričan sem, da ima tovrstna tehnologija velik potencial in sposobnost transformirati celotne industrije. Vendar ta čas še ni prišel. Povprečno podjetje ne bo dobilo koristi iz te tehnologije in je najverjetneje bolj navdušeno v novosti iz vidika MS Dynamics ali Teams.

Je bila posvetitev celotne uvodne predstavitve virtualne resničnosti dobra ideja? Le čas bo povedal.
bottom of page