top of page
  • saracokan1

Microsoft Ignite 2021: Novosti v svetu mešane resničnosti – Microsoft Mesh

Na konferenci Microsoft Ignite, ki se je letos odvijala med 2. in 4. marcem virtualno, je med drugim bila predstavljena tudi nova platforma, imenovana Microsoft Mesh, katero je predstavil direktor izdelka Microsoft Mesh – g. Simon Skaria. V nadaljevanju vas vabimo k branju povzetka predavanj iz konference, ki ga je pripravil študent e-poslovanja, Aljaž Sobočan v okviru smernega projekta študija e-poslovanja. Celotno predavanje je na voljo za ogled TUKAJ.

Microsoft Mesh je platforma, ki odpira nove možnosti za razvijalce uporabniških aplikacij, ki vključujejo »mixed reality«. Uporabnik ali stranka se poveže na določeno lokacijo zgolj navidezno, oziroma virtualno, kjer lahko sodeluje več uporabnikov hkrati.

Mixed reality ali mešana resničnost je nov val v računalništvu, ki vpliva na osebne računalnike ter pametne telefone. Vpliv mešane resničnosti se hitro širi med uporabniki, saj zabriše meje zaslona in nam omogoča boljšo interakcijo.



V današnjem času ljudje močno pogrešajo koncerte, zabave, fitnes, itd., zato se velik del osebne socialne povezave seli v virtualni svet.

Hololens ali druge možnosti mešane resničnosti, so bile uvedene v več kot 50% organizacij v Fortune 500, zaradi česar bi lahko mislili, da danes obstaja na tisoče izkušenj z mešano resničnostjo. A pri vsem tem se pojavlja kar nekaj težav, saj zastopanje z ustreznim realizmom zahteva veliko časa in sredstev. V mešani realnosti je težko uporabiti 3D modele visokih ločljivosti, prav tako je težko sinhronizirati geografsko porazdeljeno sejo. Vsi ti izzivi razvijalcem preprečujejo vpeljavo izkušnje na večje število uporabnikov. Tukaj pride na vrsto Microsoft Mesh, ki namerava te težave, s ponudbo platforme za razvoj večje uporabniške mešane resničnosti, brez skrbi za tehnične težave, rešiti.

Microsoft Mesh podpira več različnih naprav, imerzivnih (ukrivljenih) zaslonov, kot je Hololens, Oculus, prav tako vključuje tudi telefone in tablične računalnike z iOS ali Android sistemom, vse z namenom, da se lahko uporabnik poveže od kjerkoli.


Celovita razvijalna platforma temlji na Azure, z identitetnimi storitvami Azure Active Directory in Microsoft Accounts, ki prenese pooblaščene uporabnike v varno sejo. Poskrbljeno je tudi za osnovno infrastrukturo, da razvijalcem ni potrebno delati na obračunavanju, prenosu zvoka ali videa. Za delo z najbolj zapletenimi tehničnimi težavami poskrbi umetna inteligenca, kamor spada veliko število uporabnikov, prostorski zemljevid, holografsko upodabljanje in sinhronizacija uporabnikov.

Mesh pomaga ustvariti zemljevide, ki so natančnejši od GPS-a in delujejo tudi brez dostopa do GPS-a, kar razvijalcem omogoča, da lahko hologram natančno umestijo glede na geometrijo določenega predmeta.

Mesh daje zmožnost predstaviti veliko število uporabnikov v različnih oblikah, ki so povezani z raznimi vrstami naprav in zagotavlja 3D prisotnost z reprezentativnimi avatarji preko senzorjev. Platforma je opremljena s sistemom za avatarje in studiom za prilagajanje. S pomočjo umetne inteligence platforma omogoči natančne gibe in izraze, sinhronizirane z uporabnikovimi gibi in dejanji. Poleg avatarjev je omogočena fotorealistična holoportacija z zunanjimi senzorji. Mixed Reality Studio zajame 3D sliko in izdela holografsko podobo. Ko uporabnik izdela hologram, ga lahko uporabi v aplikacijah, ki omogočajo Mesh.

Za izdelavo aplikacij, ki ohranjajo holografsko vsebino, je potrebna skupna perspektiva prostora okrog uporabnika. To omogočajo prostorski zemljevidi, kjer ima vsaka naprava svoj lokalni pogled na svet. Mesh pomaga ustvariti zemljevide, ki so natančnejši od GPS-a in delujejo tudi brez dostopa do GPS-a, kar razvijalcem omogoča, da lahko hologram natančno umestijo glede na geometrijo določenega predmeta. Razvijalcem olajša izdelavo aplikacij, ki zahtevajo prekrivanje predmetov z vizualnimi informaciji, kot so navodila ali zapisi o storitvah, ki morajo biti natančno poravnani s komponentami izdelka.

Holografsko upodabljanje je primer arhitekture oblaka. Mesh omogoči izbiro med lokalnim samostojnim upodabljanjem ali oddaljenim upodabljanjem z oblakom. To mogoči fleksibilnost pri izdelavi aplikacij, ki optimizirajo zakasnitev glede na napravo, ki jo uporabnik uporablja. Holografsko upodabljanje podpira večino formatov 3D datotek, s čemer se reši problem vključevanja že obstoječih 3D modelov. Ker je ustvarjanje skupne perspektive holograma velik izziv, nam Mesh omogoča sinhronizacijo večih uporabnikov. Osvetli spremembe uporabnika, gibe, izraze ali kakršnokoli holografsko spremembo, ki se dogaja v prostoru. Ne glede na to kje je uporabnik, se to zgodi v 100 milisekundah. Vse skupaj še platforma dopolni s prostorskim zvokom, ki ob večjem številu uporabnikov ustvari občutek, da so vsi v istem fizičnem prostoru.

Platforma Microsoft Mesh je celovita, vključuje orodja in zmogljivosti, ki so zasnovane, da razvijalcem omogočijo hiter začetek in prinašajo zanimive nove izkušnje z mešano realnostjo.

Recent Posts

See All
bottom of page