top of page
  • saracokan1

Recept za združevanje profesionalne športne kariere s študijem – zgodba študentke Anite

Anita Sobočan je dodiplomska študentka 3. letnika smeri e-poslovanje (UNI). Poleg študija, kjer si pridobiva nova znanja in izkušnje, se ukvarja tudi profesionalno s športom - je Slovenska odbojkarska reprezentantka in kapetanka odbojkarskega kluba NKBM Branik.


Več o Aniti si poglej v infografiki. Če pa želiš izvedeti, kako združuje šport s študijem in kaj o smeri e-poslovanje pravi Anita, si preberi celotni intervju spodaj.😉

 

Pogovarjali smo se z Anito Sobočan – študentko 3.letnika dodiplomske študijske usmeritve e-poslovanje, Slovensko odbojkarsko reprezentantka ter kapetanko odbojkarskega kluba NKBM Branik. Govorila je o tem, kako združuje profesionalno športno kariero s študijem, zakaj se je odločila za študij e-poslovanja in kaj je tisto, kar jo tekom študija motivira.

 

1. Študirate na Ekonomsko – poslovni fakulteti v Mariboru – zakaj ste se odločili za študij poslovne ekonomije?

Za študij poslovne ekonomije sem se odločila, ker se mi zdi ekonomija zelo širok pojem in odpira marsikatera vrata. Ker sem vseskozi prednost dajala športu, po končani gimnaziji še nisem imela v glavi, kaj bi lahko počela po karieri. Zato mi je bila izbira ekonomije prav zaradi te svoje širine najbližje.


2. Kaj je tisto, kar vas skozi študij motivira?

Motivira me dejstvo, da športna kariera ni večna. Lahko se konča v trenutku in zaradi tega mi je bila izobrazba vedno pomembna. Nikoli se ne bi odločila, da na primer sprejmem ponudbo iz tujine pred končano diplomo, saj se mi zdi, da je (nasploh) v ženskem športu, kariera prekratka in premalo donosna, da bi si lahko privoščila biti pri 30-ih brez diplome. Nikoli nisem imela problemov z učenjem in vedno se rada naučim česa novega, zato mi tudi lastna volja ne dopušča, da bi bila odbojka vse, kar v življenju počnem.

»Če bi rekla, da je lahko, bi lagala. Odbojka zavzame 99% mojega časa, tako da je stvar motivacije in discipline, ali ti poleg športa uspe delati tudi stvari za šolo.«

3. Poleg študija se profesionalno ukvarjate tudi z športom (odbojka) – nam zaupate »recept«, kako šport usklajujete z študijem in povrh vsega žanjete super rezultate na obeh področjih?

Če bi rekla, da je lahko, bi lagala. Odbojka zavzame 99% mojega časa, tako da je stvar motivacije in discipline, ali ti poleg športa uspe delati tudi stvari za šolo. Sploh na faksu je težje, saj ti nihče ne »stoji za vratom« in pazi ali obiskuješ predavanja in opravljaš izpite. Vendar se moram na tem mestu zahvaliti vsem profesorjem, ki so se vedno brez težav prilagajali na moje izostanke in prošnje.


4. Ste študentka dodiplomskega študija smeri e-poslovanje – Lahko v nekaj stavkih opišete, zakaj ste se odločili ravno za to študijsko smer?

Za e-poslovanje sem se odločila, saj mi je bila všeč povezava z informatiko in računalniki. Definitivno nisem tip, ki bi ga zanimala čista ekonomija, e-poslovanje pa je ravno prav dinamična smer, da zadovoljni moje želje.

»Mislim, da smo po končani diplomi na EPF zelo zaposljiv kader, sploh zaradi praktičnih stvari, ki nas jih predvsem na smeri e-poslovanje naučijo.«

5. Lahko izpostavite vsaj 3 stvari, ki so vam na smeri E-poslovanje še posebej všeč, uporabne oz. poučne?

Predvsem praktično znanje in poznavanje mnogo programov, rešitev in pripomočkov. Če pogledam celoten visoko-izobraževalni program, mislim, da je problem predvsem, da nas učijo preveč teoretično. To se mi zdi velika prednost smeri e-poslovanja, saj je poudarek bolj na praktičnih znanjih.


6. Menite, da si boste ob koncu dodiplomskega študija z znanjem, ki ste ga že in ki ga še boste pridobili tekom študija, povečali možnost za zaposlitev v podjetjih?

Mislim, da smo po končani diplomi na EPF zelo zaposljiv kader, sploh zaradi praktičnih stvari, ki nas jih predvsem na smeri e-poslovanje naučijo. Imamo poslovna in pa informacijska znanja, ki so vedno bolj iskana.


7. Katera znanja bi po vašem mnenju lahko še dodali v študijski program smeri e-poslovanje?

Nimam pripomb, vem da se profesorji trudijo, da nam omogočijo kar se da uporabna in nova znanja.


8. Študij na E-poslovanju izobražuje študente za poklice digitalne družbe – poklice prihodnosti. Imate kakšen cilj v prihodnosti že začrtan?

Če se ne bom več ukvarjala s športom, se definitivno vidim na dovolj dinamičnem in kreativnem mestu. Ker sem v športu že 15 let, mi je marketing dokaj blizu, zanima in veseli pa me tudi oblikovanje in dizajn, tako da nekaj v tej smeri.


9. Kaj bi kot študentka smeri e-poslovanje svetovali bodočim študentom Ekonomsko-poslovne fakultete?

Če se odločijo za e-poslovanje, jim zagotovo ne bo žal, saj bodo pridobili znanja, ki bodo zelo koristna in iskana v prihodnosti. Prav tako svetujem športnikom, če imajo željo po študiju in vsaj malo poslovne žilice, da se vpišejo na EPF.


Katedra za e-poslovanje


135 views0 comments
bottom of page