top of page
  • Writer's pictureIrena Šišovska Klančnik

"Že po letu dni dela v podjetju Adacta sem prejela naziv MVP" - Betka Vodišek


Betka Vodišek je diplomantka študija e-poslovanja, ki je trenutno zaposlena v podjetju Adacta na delovnem mestu aplikacijskega svetovalca (angl. Application Consultant). Je članica implementacijske ekipe, kar pomeni, da dela predvsem na projektih implementacije. Njene naloge kot svetovalke pri projektih so analiziranje poslovnih zahtev strank, priprava in oblikovanje rešitev, pomoč pri pripravi in urejanju podatkov in izobraževanju ključnih uporabnikov. Že po letu dni dela v podjetju je prejela naziv MVP (angl. Most Valuable Player), ki ga dobi najboljši zaposleni v tekočem letu. Poleg naziva MVP pa je bila ena izmed dobitnic Adacta's Star Award. V spodnjem intervjuju lahko preberete kako ji je študij e-poslovanja pomagal pridobiti potrebno znanje ter zaposlitev v tem podjetju.

Ste diplomantka študija e-poslovanja na Ekonomsko – poslovni fakulteti v Mariboru – ali ste o izbiri študija razmišljali že v srednji šoli?

Že od nekdaj me je informatika izjemno zanimala, tudi v času šolanja na gimnaziji je bila informatika eden izmed najljubših predmetov, zato sem ob zaključevanju razmišljala o študiju, ki bi bil povezan z informatiko, hkrati pa sem vedela, da si želim še nekaj več, ampak nisem vedela, kaj točno. S tem namenom, sem tudi šla na informativne dneve, najprej na Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, nato pa tudi na Ekonomsko-poslovno fakulteto, čeprav še takrat nisem slutila, da bom na slednji našla to, kar iščem. Na predstavitvi sem namreč zvedela, da Ekonomsko-poslovna fakulteta izvaja usmeritev Elektronsko poslovanje. V trenutku sem vedela, da je to zame, navdušila sem se nad idejo, da v času študija pridobim znanje iz ekonomije in informatike hkrati, tako da sem že pri samem vpisu na fakulteto vedela tudi katero usmeritev bom izbrala po končanem 1. letniku.


Kaj je tisto, kar vas je skozi celoten študij motiviralo?

V času študija me je najbolj gnalo dejstvo, da se šolam za poklic prihodnosti, dodatno motivacijo pa so nam nedvomno vlili gostujoči predavatelji, ter zgodbe o uspehih naših študentov.

Sam učni načrt (predvsem pri predmetih moje usmeritve) je bil pripravljen in izpeljan na zelo zanimiv način, podprt s številnimi gostujočimi predavatelji, ki so nam predavali o primerih iz prakse, vsa teorija pa je bila podkrepljena s primeri na vajah in skozi seminarske naloge, tako, da nisem nikoli imela težave z motivacijo, oz. se mi učenje za izpit ni nikoli zdelo mučno.

Da želim na študijsko smer Elektronsko poslovanje, sem se odločila še preden sem bila uradno vpisana na fakulteto. V prvi vrsti me je seveda prepričala vsebina znanj, ki jih je ta smer omogočala, vedela sem namreč, da si želim po študiju pridobiti zaposlitev na področju poslovne informatike. Izjemno pozitivni in zadovoljni odzivi študentov višjih letnikov, ki so nam iz prve roke povedali, kako potekajo predavanja in vaje ter koliko je dodatnih stvari, ki jih usmeritev nudi, pa je bila le še dodatna potrditev, da sem se odločila pravilno.

Zraven študija ste bili aktivni na več različnih področjih (izobraževanja, delavnice, projekti …). Nam lahko poveste nekaj več o tem?

Vedno sem bila prepričana, da v kolikor študiraš to kar ti je namenjeno, te zanima in ti je všeč, da potem učenje ni več učenje ampak nenehno raziskovanje in poglabljanje znanja o temi, ki ti je interesantna. Tako, da sem z največjim veseljem hodila na faks in pridobivala ta znanja, hkrati pa želela vedno več, oz. čimbolj izkoristiti čas študija in ob tem pridobiti čim več možnih izkušenj. Kar na tej usmeritvi ni bilo težko, saj je nudila ogromno dodatnih dejavnosti od vseh pa bi najbolj izpostavila naslednje:

  • Delavnica za pripravo življenjepisa in pripravo na razgovor za službo.

  • Delavnica Design Thinking-a v sodelovanju s podjetjem Cimos in SAP – na dejanskem problematiki podjetja, smo spoznali metodologijo, kako se lotiti iskanja rešitve, kako sprejeti odločitev, in ravno to znanje, mi izjemno koristi še dandanes pri mojem delu. Seveda pa sem tudi izjemno ponosna, da sem se lahko z rezultatom te delavnice predstavila tudi na SAP-ovem letnem dogodku.

  • Delavnica SQL in delavnica programiranja v jeziku C#– poznavanje osnov SQL-a in spoznavanje osnovnih sintaks je bistveno olajšalo moje začetke na delovnem mestu, zato sem izjemno vesela, da sem izkoristila tudi to priložnost v času študija.

  • Mnoge delavnice, prikaterih smo podkrepili znanja v Microsoftovih orodjih in pridobili tudi certifikate.

Zelo pa sem ponosna tudi na to, da sem v času študija prevzela odgovornosti in naloge študenta tutorja, kot članica študentskega sveta, akademskega zbora in različnih komisij pa sem se tudi vključevala v pomembne tematike, s katerimi smo želeli lajšati študij ostalim študentom oz. ga še bolj izpopolniti, da bi bil študij na naši fakulteti še kvalitetnejši in bi bili študentje še bolj pripravljeni na trg dela po končanem študiju. Pri tem sem pridobila ogromno dodatnih organizacijskih in komunikacijskih sposobnosti, ki mi izjemno prav pridejo tudi sedaj, ko sem že zaposlena.


Trenutno ste zaposleni v podjetju Adacta na delovnem mestu aplikacijskega svetovalca. Ali vam je študij pomagal pri pridobitvi vaše zaposlitve? Opišite nam katere so vaše zadolžitve.

To, da sem bila študentka te usmeritve, je bil eden izmed glavnih razlogov, zakaj so me iz podjetja sploh kontaktirali in mi ponudili razgovor (saj so imeli dobre izkušnje z diplomanti naše smeri), razgovor pa je tekel izjemno gladko, po mojem mnenju v veliki meri ravno zato, ker me je študij na tej usmeritvi tako dobro pripravil za to delovno mesto.

V Adacti sem že kar nekaj let, najprej sem bila zaposlena kot študentka, kmalu pa so mi ponudili tudi zaposlitev za nedoločen čas. Sem članica implementacijske ekipe, kar pomeni, da delam predvsem na projektih implementacije, ko pa je projekt implementacije zaključen, ga predam v podporno ekipo in nadaljujem z novim. Moje naloge kot svetovalke na projektih so analiziranje poslovnih zahtev strank, priprava in oblikovanje rešitev, pomoč pri pripravi in čiščenju podatkov in izobraževanja ključnih uporabnikov. Seveda pa moram v osnovi dobro poznati vse verzije našega programa, spremljati novosti in dobro poznati zakonske spremembe, da lahko svojim strankam nudim najbolj kvalitetno svetovanje. Na projektih pa poleg vloge svetovalca za določeno področje, sprejemam tudi vlogo »Product ownerja«, ki je odgovoren za postavitev vsebine, generalnega pregleda po področjih, priprave plana projekta in prepoznavanja kritičnih točk, kar prinaša dodatne izzive in odgovornosti.


V tem podjetju ste pridobili tudi naziv MVP. Kaj vam ta naziv pomeni?

Naziv MVP (angl. Most Valuable Player) mi pomeni izjemno veliko, saj je to titula, ki jo prejme najboljši zaposleni v tekočem letu. S tem nazivom sem dobila dodatno potrditev, da sem na pravi smeri, da delo opravljam dobro in kvalitetno (prvi odziv so seveda uspešni projekti in zadovoljna stranka). Naziv sem prejela relativno hitro (že po letu dni), kar mi je dalo še dodatno motivacijo in sem zato še z večjim veseljem poglobila svoje znanje in se vključevala še na večjih projektih.

Poleg naziva MVP pa sem bila ena izmed dobitnic Adacta's Star Award. Več o tem tukaj.


Lahko izpostavite vsaj 3 stvari, ki so vam na študiju e-poslovanja bile še posebej všeč, uporabne oz. poučne?

Kot prvo in najpomembnejše je seveda to, da me je študij izjemno dobro pripravil na delovno mesto. Znanja smo pridobivali na bolj interesanten način, zato je pridobljeno znanje bilo tudi bistveno bolj kvalitetno. Pridobili smo tudi znanja, brez katerih vem, da na svojem delovnem mestu ne bi bila tako uspešna (kot so na primer delo z orodji Microsoft Office). Velika prednost so bili tudi gostujoči predavatelji, saj smo pridobili informacije in dobre prakse iz prve roke, hkrati pa tudi poznanstva in spoznali potencialne delodajalce.

Zelo všeč mi je bilo, da je bil učni načrt dinamičen, prilagodljiv glede na trenutne trende, na faksu smo se učili o aktualnih teorijah in pripomočkih, kar je na področju poslovne informatike ključno. Velika prednost te usmeritve pa so seveda profesorji na katedri, ki se za študente tekom študija izjemno trudijo in zelo dobro pripravijo študente na življenje po študiju.

Študij e-poslovanja je usmerjen v izobraževanje študentov za poklice digitalne družbe – poklice prihodnosti. Menite, da ste z znanjem, ki ste ga pridobili tekom študija konkurirali pred ostalimi kandidati?

Seveda je to, da sem bila študentka usmeritve E-poslovanja pripomoglo pri zaposlitvi, oz. sem imela zato boljšo predispozicijo kot ostali kandidati, saj je ta usmeritev precej prepoznavna, in so študentje te usmeritve zelo cenjeni. Seveda pa samo smer ni dovolj, najprej so preverili moj življenjepis (ki je bil, po zaslugi te usmeritve, dobro pripravljen), preverili so tudi moje znanje, komunikacijske sposobnosti, v največji meri, pa menim, da so mi pripomogle vse dodatne dejavnosti, ki sem jih naštela v življenjepisu, saj so v tem prepoznali mojo zagnanost in proaktivnost.


Jasno je, da je naš poklic, poklic prihodnosti, in mislim, da bo potreba po našem kadrovskem profilu v prihodnosti še večja. Je pa zahteva, po nenehnem izboljševanju in samoizobraževanju, ena izmed meni najpomembnejših prednosti tega poklica.

Kakšno prihodnost napovedujete vašemu izbranemu (sanjskemu) poklicu?

Jasno je, da je naš poklic, poklic prihodnosti, in mislim, da bo potreba po našem kadrovskem profilu v prihodnosti še večja. Je pa zahteva, po nenehnem izboljševanju in samoizobraževanju, ena izmed meni najpomembnejših prednosti tega poklica. Je pa res, da je področje e-poslovanja, ena izmed najbolj dinamičnih, velikokrat je potrebno slediti zadnjim trendom in pred konkurenco prepoznati in osvojiti nova znanja, velikokrat se zgodi, da moramo že osvojeno znanje nadgraditi glede na nove tehnologije. Je pa zahteva po nenehnem izboljševanju in samoizobraževanju ena izmed meni najpomembnejših prednosti tega poklica.

Pa še za konec – kaj bi kot nekdanja študentka usmeritve E-poslovanje svetovali vsem bodočim študentom Ekonomsko-poslovne fakultete?

Vsem študentom bi svetovala, naj poskusijo najti tisto, kar jih zares veseli. Sam študij nas je pripravil za zelo raznolik nabor različnih profilov, ki jih delodajalci na trgu iščejo, sama močno zagovarjam, da če nekdo dela nekaj kar ga veseli, bo to delo opravljal zelo dobro. Predlagam tudi, da se poskusijo vključiti in izkoristiti čim več dejavnosti, ki jih katedra omogoča, poskusijo povezati z različnimi podjetji, ki jih profesorji gostujejo ter, da berejo čim več novic o novostih in tako nabirajo nova znanja. Ob koncu študija jih namreč čakajo lepe priložnosti, če jih bodo le znali prepoznati in izkoristiti.


420 views0 comments
bottom of page