top of page
  • Writer's pictureKatedra za e-poslovanje

Reportaža: strokovna ekskurzija e-poslovanja 2023

Pretekli teden je v organizaciji Katedre za e-poslovanje potekala strokovna ekskurzija e-poslovanja 2023. V štirih dneh smo prepotovali preko 1.300 km, vsak dan prehodili okrog 10.000 korakov, obiskali 10 organizacij v več evropskih mestih (Dunaj, Bratislava, Brno, Praga), ter pridobili neprecenljive spomine in stkali nova poznanstva in prijateljstva. Če niste bili z nami tokrat, se nam pridružite v bodoče. Če vas še nismo prepričali, ali če želite osvežiti spomin, vabljeni k branju reportaže, ter ogledu galerij.


Bratislava, Aupark Tower, ESET

 

1. dan: Dunaj



Letošnja izvedba ekskurzije se je pričela v zgodnjih urah torka, 9. maja, ko smo se zbrali in podali na pot proti Dunaju, glavnemu mestu Avstrije. In takoj po prihodu na Dunaj je že sledil eden od strokovnih poudarkov letošnje ekskurzije – obisk podjetja Microsoft Austria, podružnice multinacionalke, ki koordinira prodajne in marketinške aktivnosti za avstrijski trg. Na sedežu podjetja nas je najprej pričakal g. Oliver Zofič (CEE Senior Solution Specialist for Education), ki sicer dela na slovenski podružnici podjetja Microsoft-a v Ljubljani in je tudi naš dolgoletni partner in gostujoči strokovnjak. V imenu Microsoft Austria nas je nato pozdravila ga. Petronela Altrichter (Chief Of Staff, Consulting Western Europe HQ). V preteklosti je bila zadolžena za širšo regijo na področju izobraževanja, sedaj pa deluje v vlogi svetovalke. Sledil je ogled prostorov, ki so sicer v zadnjih letih manjši v obsegu, čeprav podjetje vseskozi raste in zaposluje več ljudi. Le-to je posledica pretekle pandemije, ki je imela korenite posledice na sodobna delovna okolja. Če je v preteklosti bil poudarek na prostornosti in udobju, je sedaj realnost takšna, da večji del sodelavcev le občasno prihaja v pisarne, saj se večino dela opravlja na daljavo. Microsoftova orodja njim, kakor tudi strankam omogočajo večjo fleksibilnost in bolj prijazen delovni čas in prostor.

Na ogledu se nam je pridružil tudi g. Christian Wenzl (Education Lead), ki je govoril o nenehnih spremembah v poslovanju, ki jih je dalo skozi podjetje Microsoft, ter tako posledično spreminja poslovanje v globalnem smislu tudi drugim. Med poglavitnimi razlogi za to je računalništvo v oblaku, ter umetna inteligenca (A.I.). Pri obeh je podjetje Microsoft zelo zelo zgodaj prepoznalo potencial in je sedaj med vodilnimi ponudniki. Še posebej se to kaže v zadnjem času s praktičnimi aplikacijami umetne inteligence v poslovanju. ChatGPT je le začetek, saj v podjetju Microsoft že vključujejo ChatGPT v svoje poslovne aplikacije (spletni brskalnik, pisarniški pripomočki, ipd). Vprašanje, ki se zastavlja je, na kakšen način se prilagoditi in kaj pridobiti z uporabo tovrstnih orodij. Tudi v šolstvu bo to izziv, ki čaka, tako študente, učitelje, kakor tudi širšo družbo.

Ob koncu smo imeli še priložnost podajanja vprašanj našim gostiteljem – karkoli. Pogovor je tekel o delu v podjetju Microsoft, o zaposlovanju in trendih, ter o priložnostih, ki so na voljo. Teh je vsekakor veliko, na vsakemu posamezniku pa je, katere in kako jih bo izkoristil. Polni vtisov smo se poslovili in se podali v center mesta na oglede nekaterih od mnogih mestnih znamenitosti Dunaja. Naš vodič Drago je izčrpen vir informacij, tako da smo osvežili naše znanje o zgodovini mesta, njegovih vladarjev, arhitekturi. V lepem sončnem dnevu smo videli veliko, tako da vas vabimo da si vsaj nekaj utrinkov pogledate v galeriji v nadaljevanju. Sledilo je samostojno raziskovanje mesta, možnost kosila ali le kakšne kavice na kateri od številnih mestnih teras, ki jih je grelo vroče sonce.


Polni vtisov smo zapustili mesto, ter se usmerili naprej – naslednja postaja je sosednja metropola – Bratislava.


 

2. dan: Bratislava



Po zajtrku smo se odpeljali do poslovnega središča Aupark, v okviru katerega imajo med drugim prostore tudi iz podjetja ESET. ESET je mednarodno varnostno podjetje, ki je svetovno znano po svojih varnostnih informacijskih rešitvah, kot je npr. antivirusni program NOD32. Pričakala nas je njihova predstavnica, ga. Lolita Rakhmanova (Regional Territory Sales Manager), ki nas je nato odpeljala v 16. nadstropje, kjer nas je čakal prvi del predavanj.

G. Kosinar je v okviru predavanja najprej predstavil zgodovino podjetja in njihovo pot do danes, ter tudi načrte za naprej, ki vključujejo gradnjo novega kampusa, kjer bi na eni lokaciji združili več oddelkov podjetja, ki so sedaj locirani na več naslovov po mestu. Sledilo je predavanje o različnih varnostnih pretnjah in načinu odkrivanja le-teh. Podjetje ESET v svojem portfoliju ponuja celovite varnostne rešitve, ki vključujejo orodja preventivne narave, orodja, ki nam pomagajo po zagonu morebitnih škodljivih programov, ter tudi pripomočke, ki pomagajo po izvedenih pretnjah. S prisotnostjo po vsem svetu zagotavljajo, da se novo identificirane pretnje hitro vključijo v obstoječe rešitve, ter na ta način zagotovijo varnost svojim strankam v najkrajšem možnem času. Predavatelj je tudi predstavil številne primere varnostnih groženj, ki so skozi čas ogrožala informacijske sisteme njihovih strank in uporabnikov, med drugim viruse, črve, ransomware, ipd. Razvoj gre v smeri uporabe umetne inteligence za zagotavljanje višje ravni varnosti, ter v integriranje varnostnih rešitev v računalništvo v oblaku.

V drugem delu smo si lahko ogledali tudi laboratorij v 17. nadstropju, kjer se ukvarjajo z naslavljanjem aktualnih varnostnih groženj, kakor tudi z analiziranjem odzivov po vsem svetu. Ob koncu smo lahko še uživali v izjemnih pogledih z 18. nadstropja iz razgledne ploščadi, ki ponuja panoramski pogled na celotno mesto.


Po sklenitvi obiska smo se odpeljali v sosednji poslovni center Apollo, kjer se nahaja sedež podjetja IBM Slovakia. Imeli smo izjemno čast, saj se je celotna poslovna stavba uradno odprla šele dan prej, tako da smo bili dejansko prvi gostje v povsem novih poslovnih prostorij podjetja. Njihov cilj je pod isto streho združiti vse IBM ekipe v Bratislavi, ki so do sedaj bile na različnih lokacijah po mestu. Ta proces bo trajal še nekaj prihodnjih tednov. Ob prihodu nas je pričakala ga. Tatiana Fichot (Finance Talent Acquisition and Enablement Leader), ki je aktivna v oddelku IBM Finance & Operations. V naš obisk so vključili predstavnike managementa po različnih oddelkih, saj so želeli predstaviti svoje delo in aktivnosti, ter priložnosti iz različnih vidikov. Ga. Fishot je predstavila oddelek F&O, ga. Lucia Haaszova je prestavila ICS oddelek in kadrovsko področje, g. Zsolt Molnar je predstavil oddelek Finance, ga. Katarina Ciganikova je predstavila CIO Hub, katerega vodja je, ter g. Martin Martinec, ki je predstavil Client Innovation Center, katerega vodja je. Vsi so se potrudili predstaviti svoje karierne poti, ter priložnosti, ki so na voljo novim kadrom. Predvsem se je izkazalo, da so zelo iskani kadri z informacijskimi znanji s področja SAP rešitev, ki jih IBM uvaja interno, kakor tudi pri svojih strankah preko storitev svetovanja in uvajanja. Zahvalili smo se za pripravljen program, ter izmenjali vtise.

Po strokovnem delu je sledil ogled glavnih turističnih znamenitosti mesta Bratislava, med drugim Slavina, gradu, ter starega mestnega jedra s pestro zgodovino. Ostalo je še nekaj časa za pohajkovanje po trgovinicah, lokalih in pivnicah, po katerih je mesto svetovno znano.

 

3. dan: Brno



Tretji dan ekskurzije je bil po programu zelo poln, saj smo imeli v načrtu tri različne obiske. Po zajtrku smo zapustili naš hotel, ter se odpravili na obisk na Ekonomsko Univerzo v Bratislavi. Dr. Nora Grisáková (Vice-Dean Development and Social Affairs) in dr. Peter Štetka sta nas sprejela na Univerzitetnem kampusu. Za nas sta pripravila kratko predavanje o organiziranosti Univerze, o fakultetah in študijskih programih. Čeprav je organiziranost drugačna od naše, so programi v bistvu zelo sorodni, prav tako profil celotne univerze. Predstavila sta tudi možnosti študentskih in drugih izmenjav, ki jih ponujajo. Zanimivo je, da ima naša fakulteta z obiskano fakulteto tudi sklenjene sporazume o sodelovanju, prav tako pa oba predavatelja zelo dobro poznata Slovenijo in Maribor, saj sta že večkrat gostovala pri nas za različne priložnosti in izkazalo se je, da prav prihodnji teden ponovno prihajata v Maribor v okviru mednarodnega tedna, ki ga organiziramo na EPF-u.

Po krajši izmenjavi mnenj smo se poslovili, saj smo glede na dnevni program morali kreniti proti sosednji Češki republiki, s prvo postajo v Brnu, na lokaciji podjetja SAP Labs. Z manjšo zamudo zaradi prometa, smo prispeli v poslovno središče, kjer imajo svoje prosto zaposleni v SAP Labs Brno. Na začetku organiziranih predavanj nas je pozdravil direktor, g. Martin Janacek, nato pa je predavanje prevzela ga. Barbora Langova (University Relations & Community Manager). Predavanje je bilo razdeljeno v več vsebinskih sklopov, kjer smo najprej v panelu lahko poslušali dva različna profila zaposlenih: najprej predstavnika iz ekipe, ki zagotavlja lokalizacije za SAP aplikacije in podporo strankam, nato še predstavnika ekipe, ki zagotavlja razvoj in podporo konektorjev – povezav na druge aplikacije. Oba sta potem tudi predstavila praktične primere. Tako smo lahko v živo videli demo aplikacije SAP Signavio, ki je namenjen upravljanju in optimizaciji poslovnih procesov. Deluje na način, da se povezuje na nivoju podatkov in nato vizualno omogoča analizo in optimizacijo poslovnih procesov.

Zadnji del predavanj je bil na temo rešitve SAP Supply Chain Management, ki je namenjen celovitemu upravljanju dobavnih verig. Rešitev je v uporabi pri nekaterih največjih SAP strankah (npr. v avtomobilski industriji, letalski industriji ipd). Čeprav je v delu funkcionalnosti sorodna SAP S4/Hana, prinaša bolj podrobno informacijsko podporo prav z vidika medpodjetniških povezav in avtomatizacije.

Del obiska je bil tudi ogled poslovnih prostorov, ki so oblikovani tako, da nudijo čim večje udobje zaposlenim. Na lokaciji je okrog 500 zaposlenih, ki imajo tukaj na voljo udobna delovna mesta, kotičke za kavo in klepet, sobe za sproščanje, ustvarjanje, in še veliko več. Zanimivo je tudi, da si delovni čas načeloma oblikujejo povsem samostojno in nimajo predpisane prisotnosti. Po drugi strani, pa imajo prost dostop do poslovnih prostorov kadar koli, torej tudi ponoči, med vikendi in prazniki.

Ker nas je že priganjal čas, smo se zahvalili in krenili na naslednjo točko naših ogledov, na Mendel Univerzo v Brnu. Dogovorili smo se za kratko predstavitev ustanove in njihovih programov, ter ogled kampusa in nekaterih laboratorijev. Dr. František Dorena iz oddelka za informacijsko tehnologijo je predstavil tudi možnosti sodelovanja in gostovanja študentov, saj ima EPF tudi z njihovo ustanovo sklenjene sporazume za sodelovanje. Dr. David Prochazka je nadaljeval s predstavitvijo projektov, s katerimi so se ali se še vedno ukvarjajo predstavniki Univerze in njihovi študenti. Verjetno najbolj impresiven pa je bil ogled njihovih nekaterih laboratorijev - tako smo imeli možnost videti njihov Apple laboratorij z najnovejšo opremo, nato njihov industrijski laboratorij (IoT, 3D-printing, roboti ipd), na koncu pa še njihov laboratorij za virtualno resničnost z zelo impresivno opremljenostjo.

S tem smo sklenili naš obisk, ter krenili na naslednjo postajo našega potovanja – v Prago.


 

4. dan: Praga



Zadnji dan ekskurzije smo po zajtrku zapustili hotel, ter se z metrojem odpravili na prvo lokacijo, in sicer do sedeža podjetja Novartis v Pragi. Pozdravil nas je g. Miha Šaberl, ki je v Novartisu zadolžen za nabavo embalaže za celotno skupino (Global Procurement Category Manager – Packaging). G. Šaberl je predstavil globalno farmacevtsko podjetje Novartis, njihovo organiziranost in področja delovanja. V skupini Novartis je Slovenija zelo pomembna, saj ima podjetje pri nas več proizvodnih lokacij. Skupina je v procesu reorganizacije - podjetje se bo razdelilo na ločeni podjetji za inovativna zdravila Novartis, ter na podjetje za proizvodnjo generičnih zdravil Sandoz. Kljub reorganizaciji bosta še vedno v Sloveniji prisotni obe podjetji.

V drugem delu obiska so za naše študente predavanje pripravili še predstavniki podjetja Trimo. Trimo, ki ima sedež v Trebnjem, je močno prisotno na trgih srednje in vzhodne Evrope, tako imajo tudi na Češkem svoje pisarne, ki pokrivajo lokalni češki trg in regijo. Ga. Nataša Vacek Novak, regionalna direktorica za centralno Evropo, je predstavila organiziranost podjetja in svojo vlogo v podjetju. Predstavitev je nadaljeval g. Robert Charousek, vodja prodaje na Češkem, ki je temeljito predstavil proizvodni program in številne reference v regiji. Ob koncu v okviru diskusije je bila priložnost za številna vprašanja o življenju v Pragi, zaposlitvenih priložnostih in osebnih kariernih poteh predavateljev.

Po koncu obiska smo se z metrojem podali na naše zadnje strokovno predavanje, in sicer v pisarne SAP Services. Ga. Barbora Vaclavikova (SAP iXp Lead) nam je predstavila organiziranost SAP-a na Češkem, možnosti študentskih praks, ter zaposlitev. G. Michal Suva je predstavil svoje delo, ki je na delovnem mestu predprodajnega svetovalca (Presales Consultant). Svojo karierno pot je nato še predstavila ga. Denisa Mifkova, ena od mlajših sodelavk v podjetju, ki je pričela kot praktikantka v različnih oddelkih, sedaj pa je polno zaposlena kot svetovalka na področju storitev. Sledil je tudi ogled poslovnih prostorov.



Po strokovnem delu je sledila pot v staro mestno jedro Prage, kjer je sledil krajši ogled mestnih znamenitosti, ter čas za nakupe in pozno kosilo. Sledila je pot nazaj proti Mariboru.

bottom of page