top of page
  • cokansara

Reportaža delavnice: Microsoft Azure Fundamentals

V preteklih dveh tednih je v prostorih Ekonomsko-poslovne fakultete potekala delavnica Microsoft Azure Fundamentals, ki smo jo za študente v okviru dodatnih izobraževanj organizirali na Katedri za e-poslovanje.


Delavnica je potekala v dveh delih (v petek, 10.3.2023 in v petek, 17.3.2023 od 8.30 - 12.15 ure).


Prvi del delavnice smo pričeli s predavanji, ki jih je izvedla dr. Simona Sternad Zabukovšek in študentom predstavila osnovne pojme, kaj platforma Microsoft Azure je in kaj ponuja.


Po predavanjih je sledil praktični del delavnice, kjer je mag. Zdenko Deželak skozi praktične naloge pokazal, kako poteka prijava v Azure portal, ter kaj nam portal ponuja. Skozi praktične naloge smo raziskovali peskovnik (angl. Sandbox), prikazali smo, kako preko ukazov v Azure sprožimo, da nam program skozi kodo izpiše določene stvari (npr. današnji datum). Preko Azure portala smo v pogledu globusa prikazali točke datacentrov po svetu, ustvarili nov virtualni računalnik in si ogledali, kako lahko aktiviramo strežnik.


Utrinke 1. dela delavnice si lahko ogledate v galeriji spodaj.

Drugi del delavnice je bil usmerjen v naslednji dve tematiki: Azure arhitektura in storitve ter Azure upravljanje in vodenje.


Ob pričetku 2. dela delavnice je dr. Simona Sternad Zabukovšek pojasnila zgradbo arhitekture in storitve v Azure platformi, izvedeli smo, kako v Azure poteka upravljanje stroškov, kateri so dejavniki, ki vplivajo na stroške, ter kako poteka vodenje v Azure.


V nadaljevanju je Irena Šišovska Klančnik, mag. ekon. in posl. ved pokazala študentom, na kakšen način lahko brezplačno pridobijo voucherje za certificiranje, kako dostopajo do gradiva in nalog za pripravo na certificiranje preko Microsoft Learn, ter kako poteka prijava na opravljanje certifikatov.


Skozi praktični del nas je popeljal mag. Zdenko Deželak, kjer smo skozi praktične naloge na platformi Azure prikazali prijavo v peskovnik (angl. Sandbox), kjer smo ustvarili virtualni računalnik za Linux strežnik in namestili programsko opremo za spletni strežnih. Skozi korake v nalogi smo poiskali IP številko našega strežnika in omogočili varnostne vloge in nastavitve, da smo imeli možnost do javnega dostopa spletne strani strežnika. Skozi naloge smo prikazali tudi ustvarjanje shrambe preko portala Azure in možnosti shranjevanja podatkov.


Utrinke 2. dela delavnice si lahko ogledate v galeriji spodaj.






Lep pozdrav, Katedra za e-poslovanje

bottom of page