top of page
  • saracokan1

Poletna šola Spationomy 2.0 v Olomuc-u

Katedra za e-poslovanje z EPF UM sodeluje v mednarodnem projektu Spationomy 2.0 skupaj z še štirimi univerzami: MVSO (Češka), Palacky University Olamuc (Češka), Ruhr Universitat Bochum (Nemčija) in Utrecht University (Nizozemska).

Projekt je sestavljen iz treh krogov, kjer v vsakem krogu sodeluje po 6 študentov iz vsake sodelujoče univerze. Vsak krog je sestavljen iz dveh delov (1) virtualno izobraževanje (Virtual Education) in (2) poletne šole (Summer school).

Tretji krog poletne šole je potekal od 3.-10.11.2022 v Olomuc-u na Češkem, ko se je odvijala tudi zaključna konferenca projekta.

Cilji projekta so bili:

  • da se sodelujoči študentje spoznajo s tremi glavnimi področji projekta: geoinformatiko/geografijo; ekonomijo/poslovnimi vedami, ter študijami in raziskavami iger,

  • da študenti pridobijo nova znanja, se med sabo osebno spoznajo in si izmenjajo izkušnje,

  • da utrdijo znanje angleškega jezika in da skupaj z ostalimi sodelujočimi najdejo skupen strokovni jezik, ki bo pospešil sodelovanje in skupinsko delo,

  • da študentje spoznajo različne kulture in pridobivajo mehke veščine.

Na poletni šoli so študentje odigrali simulacijsko igro s prejšnjega projekta Spationomy 1.0 in nato v mešanih mednarodnih skupinah poskušali pripraviti prototip prostorskih ekonomskih (t.i. spationomy) iger.

Preberite si vtise sodelujočih študentov o projektu Spationomy:

"Projekt Spationomy me je pritegnil, ker je združil različna področja (ekonomija, geoinformatika in razvoj iger), ki jih v vsakdanjem življenju ne bi povezal. Verjel sem, da je to izjemna priložnost, da razširim svoja obzorja in pridobim znanja, ki jih sicer mogoče nikoli ne bi. In res, bila je zanimiva izkušnja polna raznih izzivov. Lepo je bilo spoznati vse te izjemne, pametne in zanimive ljudi. Še preden smo se spoznali v živo v Olomoucu, smo na daljavo začeli s serijo zanimivih predavanj. Organizatorji so nas nato razdelili v mednarodne time. S študenti tujih fakultet smo se povezali preko različnih kanalov in začeli razvijati idejo. Ob sedemdnevnem druženju v Olomoucu smo idejo razvili do te mere, da smo na koncu imeli igro, ki jo je bilo mogoče igrati. Pred tem nisem verjel, da je tak rezultat mogoč in sem zelo vesel našega uspeha, ki je plod dobrega sodelovanja, kompromisov in razdelitve nalog." (Simon Makuc, študent 2. letnika management informatike in e-poslovanja).
"Za sodelovanje sem se odločil, ker še nikoli nisem sodeloval na mednarodnem projektu in ker so me zanimala vsa tri področja, obravnavana na projektu. Celoten projekt/šola mi je v veliki večini bil zelo všeč in pustil dober vtis. Najbolj zanimiv del mi je definitivno bilo spoznavanje novih študentov, ter tudi profesorjev, iz drugih delov Evrope. Zelo pozitivno sem bil presenečen nad predavanji, ki so v večini bila izvedena zanimivo, interaktivno in nasploh dobro. Naučil sem se veliko novega iz vseh treh področij in to na zanimiv in zabaven način. Če bi mogel izpostaviti eno stvar, ki me je morda motila, bi to bil majhen čas namenjen delu na svojem projektu. Kljub temu, pa je projekt pustil zelo pozitiven vtis, ter me motiviral, da bi tudi v prihodnosti sodeloval na čem podobnem." (Miha Antolinc, študent 2. letnika management informatike in e-poslovanja).
"Za sodelovanje na projektu sem se odločil po priporočilu študentov, ki so se udeležili poletne šole v Bochumu. O projektu so mi naštevali številne pozitivne lastnosti in izkušnje ter me tako prepričali, da se tudi sam prijavim nanj. Na projekt sem se prijavil, da bi pridobil nova znanja iz ekonomije, geografije, ustvarjanja iger in vseh ostalih področjih, ki jih pokrivajo študentje in profesorji iz petih različnih univerz. Ker gre za mednaroden projekt sem tekom poletne šole, sestankov z ekipo in virtualnimi predavanji izpopolnjeval tudi svoje znanje angleškega in nemškega jezika, ter se naučil tudi nekaj novih besed v maternih jezikih nekaterih tujih študentov. Zelo pozitivno sem bil presenečen nad tem, kako dobro smo študentje s pomočjo profesorjev povezali naša znanja iz povsem različnih področij in jih uporabili za izdelavo čisto nove poučne igre. Zadnji dan projekta je potekala zaključna konferenca na kateri smo vsem predstavili svoje igre in slišali veliko zanimivih informacij o podobnih projektih, ki trenutno potekajo. Seveda je na poletni šoli tudi dovolj časa za raziskovanje mesta in spoznavanje novih kultur, večere pa smo študentje iz vseh sodelujočih univerz preživeli skupaj, se zabavali, stkali številna nova prijateljstva in ustvarili nepozabne spomine. Po končanem projektu lahko povem, da sodelovanja na projektu definitivno ne obžalujem in bi vsem študentom prihodnjih generacij priporočil da se udeležijo tega oziroma podobnih mednarodnih projektov." (Marsel Gaber, študent 3. letnika e-poslovanja).
"Izmenjave so eno - ampak priložnost sodelovati na projektu s tujimi študenti mešanih ved je nekaj, česar ne doživiš vsak dan. Čisto drugače je, ko nekoga spoznaš skozi par tednov dela ter na koncu skupni uspeh "primerno proslaviš". Nepozabna izkušnja! Iskreno povedano, sem sprva podvomil v kombinacijo znanja ekonomije, geografske informatike in oblikovanja iger - vendar smo skozi predavanja in delavnice profesorjev snov praktično povezali in močno razširili svoja obzorja. Tisti "čarobni trenutek" pa nastane takrat, ko spoznamo kateri načini razmišljanja nas združujejo in prav tako razlikujejo, saj skozi odkrivanje razlik najbolje odkrijemo sebe in se morebiti tudi izboljšamo." (Anej Šarlah, študent 2. letnika management informatike in e-poslovanja).
"Na projekt sem se prijavila, ker poteka v drugačnem okolju in so vključeni tudi študentje iz tujih univerz. Ker je projekt sestavljen iz več različnih področij, je učenje skozi simulacijske igre odličen način kako na zabaven način povezati področja, kot so ekonomija, geoinformatika in načrtovanje iger. Z delom v mednarodnih skupinah sem krepila svoje znanje angleščine, obenem pa sem navezala veliko stikov s tujimi študenti in se naučila iz vsakega področja nekaj novega. K moji dobri izkušnji je prispeval tudi zelo zabaven team profesorjev, kateri so nam vedno pomagali in ob katerih smo se počutili domače." (Lisa Rosić, študentka 3. letnika e-poslovanja).

Povežite se z nami preko: Facebook, Instagram, Twitter in LinkedIn ali obiščite spletno mesto Katedre za e-poslovanje.




Lep pozdrav,

Katedra za e-poslovanje

bottom of page