top of page
  • saracokan1

Z E-poslovanjem do dobrih podjetij in dobrih delovnih mest

Updated: Aug 17, 2023

Pogosto študenti sprašujejo: »Kaj lahko postanem po koncu študija na smeri E-poslovanje in ali sem zaposljiv?«


Odgovor je enostaven: Da, zaposljiv si! Zakaj in kako?


..beri dalje!


Diplomante in magistrante usmeritev E-poslovanja iščejo podjetja, neprofitne organizacije in javna uprava in sicer kot strokovnjake za posamezne informacijske rešitve, ki jih uporabljajo ali jih imajo namen pričeti uporabljati, kakor tudi kot strokovnjake za uporabo spletnih/mobilnih tehnologij v poslovanju. Iščejo jih tudi podjetja, ki so ponudniki informacijskih rešitev in sicer za področje svetovanja pri uvajanju informacijskih rešitev, ki jih razvijajo in tržijo ter za področje razvoja in svetovanja rešitev za poslovanje preko spleta oz. rešitev za mobilno poslovanje. Diplomanti in magistranti usmeritev E-poslovanja, ki želijo uresničiti svojo podjetniško idejo s področja e-poslovanja pa imajo zadostna znanja za ustanovitev lastnega podjetja.


Dober dokaz za to so pretekle generacije diplomantov in magistrantov e-poslovanja na Ekonomsko-poslovni fakulteti (EPF) v Mariboru, ki so našli zaposlitev na različnih področjih, o čemer pričajo njihove izjave. Mnogi med njimi omenjajo, da so jim pridobljena ekonomsko-poslovna in informacijska znanja pomenila konkurenčno prednost pri iskanju zaposlitev. Mnogi so izpostavili, da so bila znanja o e-poslovanju in digitalni transformaciji odločujoča pri izbiri delodajalcev.

E-poslovanje

Med TOP 100 podjetji najdemo tudi partnerska IT podjetja usmeritev e-poslovanja, ki najbolje plačujejo zaposlene. Med njimi so tudi diplomanti E-poslovanja (npr. Davorin, Denis, ...), kar kaže na to, da je Študij e-poslovanja dobra popotnica za atraktivna delovna mesta v tovrstnih podjetjih. Z znanji, ki jih študenti pridobijo na študiju E-poslovanja, se možnosti za zaposlitev v teh podjetjih znatno povečajo.


Če izpostavimo nekaj primerov naših diplomantov E-poslovanja:


  • g. Gašper Skaza, podatkovni analitik (Data Analyst), je uspešno zaposlen v podjetju A1 Slovenija d.d., ki je vodilni zasebni ponudnik celovitih komunikacijskih storitev v Sloveniji.


  • g. Miha Biruš, direktor za IT (CIO) v podjetju Rexel Slovenija, ki je v podjetju pričel kot aplikacijski specialist, ter nato hitro napredoval na vodstveno mesto. Podjetje Rexel je na slovenskem trgu vodilni trgovec z elektromaterialom.


  • ga. Breda Lever, strokovni vodja tehnične nabave (Senior Procurement Manager) v podjetju Sandoz, ki je del skupine Novartis. Ga. Lever je pred tem opravljala več vlog v podjetju Novartis, med drugim kot vodja nabave za državo (Country Procurement Manager), nekaj časa tudi v Pragi, Češka. Sandoz je član skupine Novartis, ki se osredotoča na generična zdravila in podobna biološka zdravila.


  • ga. Betka Vodišek, zaposlena v podjetju Business Solutions kot svetovalka za ERP rešitve (Enterprise Resources Planning Consultant), svojo kariero pa je pred tem gradila kot aplikacijski svetovalec (Application Consultant) in svetovalec za rešitve (Solution Consultant) v podjetju BE-terna (prej Adacta). Podjetje Business Solutions je vodilni ponudnik poslovnih rešitev Microsoft.


Več primerov zaposlitev naših uspešnih diplomantov in magistrantov v svetovno znanih podjetjih si lahko ogledate tudi skozi njihove zgodbe, ki so dostopne na našem uradnem spletnem mestu Katedre za e-poslovanje v rubriki Novice.



Želiš biti obveščen-a o aktualnih novičkah na usmeritvah e-poslovanja (un, mag)? Potem se poveži z nami na Facebooku, LinkedInu in Instagramu ter obišči spletno mesto katedre.




Lep pozdrav, Katedra za e-poslovanje




bottom of page